Tegenwoordig zien we steeds meer spotverlichting terugkomen in het interieur. Niet zo gek ook, want want met spotverlichting leg je een goede basis voor de verlichting in jouw huis. Spotverlichting kun je op meerdere manieren integreren. Je kunt bijvoorbeeld dat ene leuke hoekje in huis sfeervol verlichten, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een volledige ruimte te verlichten met spots. Spotverlichting is er in allerlei soorten en maten en daarom zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten wanneer je spotverlichting gaat aanleggen. Weet je niet precies waar je op moet letten? Wij leggen het graag voor je uit.

Inbouwspots of opbouwspots?

Wandlampen en vloerlampen zijn vrij makkelijk aan te sluiten. Bij spotverlichting is dit wel een ander verhaal. Hier heb je sowieso een armatuur voor nodig. Wanneer je spotverlichting gaat aanleggen is het belangrijk om na te gaan of je kiest voor inbouwspots of opbouwspots. Een groot voordeel van inbouwspots is dat je deze mooi kunt afwerken in het interieur en dat je geen armaturen hoeft af te stoffen. Ze worden namelijk in een wand of plafond afgewerkt. Inbouwspots zijn voornamelijk geschikt voor mensen die houden van een strak interieur, omdat de armaturen volledig worden weggewerkt en deze het interieur dus niet verstoren. Wil je een beetje op de kleintjes letten? Kies dan voor led inbouwspots. 

Led lampen verbruiken 80% tot 90% minder stroom dan een gloeilamp of halogeenlamp. Opbouwspots daarentegen hebben dan wel een minder strakke uitstraling, maar in een ruimte waar je slechts één lichtbron beschikbaar hebt om de kamer mee te verlichten biedt dit zeker een uitkomst. Je kunt met opbouwspots namelijk meerdere spots plaatsen en zo kun je de ruimte dus goed verlichten. 

Waar ga je de spotverlichting plaatsen?

Het kan erg handig zijn om een lichtplan te maken, zodat je alle ruimtes in huis naar wens kunt verlichten. In principe kun je spotverlichting in vrijwel iedere kamer plaatsen, omdat je spots kunt inzetten als accentverlichting of als basisverlichting. Daarom zie je spotverlichting steeds vaker terugkomen in woonkamers, keukens, eetkamers maar bijvoorbeeld ook in de slaapkamer en badkamer. 

Spotverlichting dimmen

Bovendien is spotverlichting de ideale verlichting voor het plaatsen van een dimmer, omdat je hiermee extra sfeer kunt creëren. Dimmers zijn vrij eenvoudig toe te voegen aan spotverlichting, maar het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van dimbare spotverlichting. Kies je bijvoorbeeld voor led spots? Dan is de kans groot dat je eerst even op zoek moet gaan naar dimbare led lampen. Bij halogeenlampen is dit een ander verhaal, want deze lampen zijn altijd dimbaar.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips en wensen je veel succes bij het aanleggen van de spotverlichting!

Steeds meer kantoren stappen af van de conventionele verlichting en gaan over op LED.

LED kantoorverlichting verbetert het kantoorleven en het welzijn van medewerkers, maar wat zijn nou precies de voordelen?

Elektriciteitsverbruik wordt drastisch verminderd

Het totale verbruik van conventionele en TL verlichting in kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen bedraagt 30 tot 50% van het totale elektriciteitsverbruik. Overgaan op LED verlichting is een fantastische manier om meer energievriendelijk te werk te gaan, ook zal het forse besparingen opleveren op uw energierekening.

Invloed op uw personeel

Er zijn meerdere studies en rapporten die de positieve effecten van LED verlichting op mensen in kaart brengt. LED verlichting heeft effect op de stemming, energie en vitaliteit van mensen. Ook hebben die studies aangetoond dat door simpelweg over te schakelen op LED verlichting en een betere licht omgeving te bieden aan uw personeel, hun werkprestaties met ten minste 3 tot 5% kunnen toenemen, ook dit zal uiteindelijk een positief effect hebben op uw financiën.

Duurzaamheid van LED

De LED-lamp is ruim 90% zuiniger dan de standaard gloeilamp. Zo verbruikt een gloeilamp tussen de 20 en 65 Watt energie terwijl LED-verlichting maar een schamele 4 tot 12 Watt energie verbruikt. Daarbij heeft standaard LED verlichting een gemiddelde van 35.000 tot 60.000 branduren. Een traditionele gloeilamp heeft 1000 tot 2000 branduren, dat is nogal een verschil. Ook wordt LED verlichting nauwelijks warm tijdens gebruik. Dit betekent dat de energie die naar de LED lamp gaat, bijna maximaal benut wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld halogeen lampen, deze verliezen tot wel 90% van de energie aan warmte.

led-verlichting-toekomst-bedrijven-2 (002)

Voordelen van LED verlichting

  • LED verlichting is energiezuinig
  • LED verlichting gaat langer mee
  • Ze geven direct vol licht
  • Ze worden niet heet
  • Ze zijn stevig en robuust
  • Ze bevatten geen kwik
  • Ze flikkeren niet en zijn daardoor rustiger voor uw ogen
  • Ze zijn op afstand bedienbaar

 

Sommige zwammen zoals de familie van de Agaraicaceae die men vaak in de winkels terugvindt, hebben geen belichting nodig. Daarentegen hebben diegene die gewoonlijk door hobbykwekers geteeld worden, zoals de Pleurotusostreatus ( de oesterzwam), de Lentinusenodes ( de Shiitake ), de Psilocycubensis , een hallucigonele paddenstoel, en de Hericiumerinaceus ( de Pruikzwam) allemaal licht nodig om voldoende, en normaal gevormde vruchten voor te brengen. De ervaring heeft ons geleerd dat de belichting die het best past voor de morfogenese en de ontwikkeling van het vruchtlichaam, helder licht is met kleurtemperatuur van 5.000 tot 7.000 Kelvin. Gelukkig is dit type licht gemakkelijk te verkrijgen in je lokale doe- het- zelf- zaak, onder de vorm van fluorescerende armaturen. Voor een kleine terrarium zoals in dit hoofdstuk beschreven, volstaat een eenvoudige compacte fuorescentielamp of spaarlamp, die men in de fitting van een standaard gloeilamp draait. Deze lamp kan je praktisch overal vinden in winkels en supermarkten in je omgeving. Een spaarlamp van 15 watt zal het goed doen, maar op de verpakking zal je waarschijnlijk een vette 60 gedrukt zien staan, dit om aan te geven dat de lamp het equivalente licht produceert van een 60 watt gloeilamp. Dit verwijst naar de Lumens , en niet naar de frequentie. Gloeilampen vormen op zichzelf de slechtste keuze voor de belichting van opgroeiende paddenstoelen, omdat ze een “rood” licht uitzenden in de breedte van de 3.000 Kelvin kleurtemperatuur.

 

Hoe hoger de kleurtemperatuur, die uitgedrukt wordt in Kelvin, hoe dichter het uitgestraalde licht het “blauwe” einde van het kleurspectrum benadert. Hoe lager de kleurtemperatuur is, hoe “roder” het licht is. Als je moet kiezen tussen fluorescerende lampen, kies dan diegene die het label “daglicht” dragen, omdat deze een ietwat hogere kleurtemperatuur hebben dan koel wit.  Fluorescerende buislampen met daglicht, soms ook genoemd “natuurlijk daglicht”, stralen over het algemeen licht uit in de breedte van 6.500 Kelvin, terwijl koel witte fluorescerende lampen in de breedte zitten van ongeveer 5.000 Kelvin. Als je verschillende terrariums gebruikt, die gestapeld worden of naast elkaar staan, kan je bredere armaturen met 2 of 4 buislampen gebruiken. Deze bestaan in lengtes van 48” (122 cm) en 96” (244 cm). Installeer de fluorescerende lampen zo dicht mogelijk bij je terrariums zonder dat ze overdreven verwarmen. Soorten zoals de Shiitake en de Oesterzwam hebben temperaturen van eind 50° tot half 60° Fahrenheit (15° C tot 20° C) nodig om zich te ontwikkelen, terwijl de Psilocybecubensis zich eerder gaat ontwikkelen op een temperatuur van half 70° tot ongeveer 80° Fahrenheit (23° C tot 27° C). De meeste soorten paddenstoelen zijn niet gevoelig voor een ietwat warmere temperatuur overdag dan ’s nachts, en als de temperatuur in de groeikamer dus iets minder is dan de temperatuur die we hierboven gaven, zal een beetje verwarming dat van de lampen komt overdag helemaal geen kwaad kunnen, op voorwaarde dat je de lucht in jouw terrariums niet te droog laat worden. Bij het gebruik van rijstkoeken moet je proberen de vochtigheid boven de 95% te houden. Teelten met een kunstmatige ondergrond zijn wat minder gevoelig, maar probeer toch de vochtigheid boven de 90% te houden. 12 uur aan en 12 uur uit, blijkt een goede combinatie te zijn voor veel soorten. Als je echter een venster met veel licht hebt in de omgeving van jouw terrarium, zal dat natuurlijk volstaan, maar je moet wel vermijden dat het directe zonnelicht langer dan een paar minuten per dag jouw terrarium beschijnt.

 

Lees meer over het kweken van paddo’s op Trufflemagic.com