Waar je op moet letten bij het plaatsen van spotverlichting

Tegenwoordig zien we steeds meer spotverlichting terugkomen in het interieur. Niet zo gek ook, want want met spotverlichting leg je een goede basis voor de verlichting in jouw huis. Spotverlichting kun je op meerdere manieren integreren. Je kunt bijvoorbeeld dat ene leuke hoekje in huis sfeervol verlichten, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een volledige ruimte te verlichten met spots. Spotverlichting is er in allerlei soorten en maten en daarom zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten wanneer je spotverlichting gaat aanleggen. Weet je niet precies waar je op moet letten? Wij leggen het graag voor je uit.

Inbouwspots of opbouwspots?

Wandlampen en vloerlampen zijn vrij makkelijk aan te sluiten. Bij spotverlichting is dit wel een ander verhaal. Hier heb je sowieso een armatuur voor nodig. Wanneer je spotverlichting gaat aanleggen is het belangrijk om na te gaan of je kiest voor inbouwspots of opbouwspots. Een groot voordeel van inbouwspots is dat je deze mooi kunt afwerken in het interieur en dat je geen armaturen hoeft af te stoffen. Ze worden namelijk in een wand of plafond afgewerkt. Inbouwspots zijn voornamelijk geschikt voor mensen die houden van een strak interieur, omdat de armaturen volledig worden weggewerkt en deze het interieur dus niet verstoren. Wil je een beetje op de kleintjes letten? Kies dan voor led inbouwspots. 

Led lampen verbruiken 80% tot 90% minder stroom dan een gloeilamp of halogeenlamp. Opbouwspots daarentegen hebben dan wel een minder strakke uitstraling, maar in een ruimte waar je slechts één lichtbron beschikbaar hebt om de kamer mee te verlichten biedt dit zeker een uitkomst. Je kunt met opbouwspots namelijk meerdere spots plaatsen en zo kun je de ruimte dus goed verlichten. 

Waar ga je de spotverlichting plaatsen?

Het kan erg handig zijn om een lichtplan te maken, zodat je alle ruimtes in huis naar wens kunt verlichten. In principe kun je spotverlichting in vrijwel iedere kamer plaatsen, omdat je spots kunt inzetten als accentverlichting of als basisverlichting. Daarom zie je spotverlichting steeds vaker terugkomen in woonkamers, keukens, eetkamers maar bijvoorbeeld ook in de slaapkamer en badkamer. 

Spotverlichting dimmen

Bovendien is spotverlichting de ideale verlichting voor het plaatsen van een dimmer, omdat je hiermee extra sfeer kunt creëren. Dimmers zijn vrij eenvoudig toe te voegen aan spotverlichting, maar het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van dimbare spotverlichting. Kies je bijvoorbeeld voor led spots? Dan is de kans groot dat je eerst even op zoek moet gaan naar dimbare led lampen. Bij halogeenlampen is dit een ander verhaal, want deze lampen zijn altijd dimbaar.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips en wensen je veel succes bij het aanleggen van de spotverlichting!